Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Thessaloniki vakantie

4/5 - (1 stemmen)

Thessaloniki, de hoofdstad van centraal-Macedoni??. Een stad met een rijke geschiedenis, veel cultuur en een uitgebreid aanbod in horecagelegenheden. Voor wie weg wilt dromen op witte stranden en ge??nspireerd wilt raken door een prachtige stad, is Thessaloniki een ideale stad.

Geschiedenis

Een raam waardoor je de stad kunt zien Thessaloniki is gesticht in 315 v.Chr. en is daardoor de tweede stad van Griekenland. Het is gesticht door Kassander, de man van Thessalonik?$B!/(B. Zij was de halfzus van Alexander de Grote en de stad is dan ook naar haar vernoemd. Sinds die tijd hebben enorm veel volksgroepen hun sporen achter gelaten in de stad. Namelijk Goten, Avaren, Slaven, Saracenen, Noormannen, Turken, Sefardische Joden en ga zo maar door. De aanwezigheid van veel van deze groepen is vandaag nog steeds terug te zien in Thessaloniki. Voor een lange tijd was de stad in handen van de Turken. Van 1430 tot 1912, bij de Eerste Balkanoorlog kwam Thessaloniki weer in handen van Griekenland. In deze tijd zijn veel Sefardische Joden en Turken in de stad komen wonen. Echter zijn er na de bevolkingsuitwisseling weer meer Grieken gekomen en werden de Joden en Turken de minderheid. Twintig jaar later waren de meesten uit de stad gedreven. En in de tweede Wereldoorlog is een groot deel van de overige Joden gedeporteerd. Van de ooit 60.000 Joden zijn er nu ongeveer 2.000 over.

Cultuur

Buiten een rijke geschiedenis, heeft Thessaloniki ook de grootste universiteit van Griekenland en er wonen dan ook ruim 80.000 studenten in de stad. Er is ook een groot aantal bars en restaurants te vinden, die verspreid zijn over de hele stad. De stad is gelegen aan de Ege??sche zee en heeft dus hele verse vis te bieden. Dit is ook terug te zien aan de lokale cuisine. Er wordt bij een groot deel van de restaurants veel gebruik gemaakt van vis. Grada Nuevo en Rouga zijn twee restaurants waar een echte visliefhebber terecht kan om te genieten van de typisch mediterrane keuken. ?? Voor wie op zoek is naar iets wat meer artistieks, is het paraplu sculptuur op het strand bij de haven van Thessaloniki een geschikte plek om te bezoeken. Het kunstwerk is dertien meter hoog en ligt vlakbij het Macedonia Plaza hotel. Het paraplu sculptuur is ontworpen door Georgios Zoggolopoulos. De Griekse kunstenaar stond erom bekend dat hij in bijna al zijn werken paraplu???s gebruikte en hij is wel 101 geworden.

Klimaat

Thessaloniki heeft een zeeklimaat, ook wel een maritiem klimaat genoemd. De gemiddelde temperatuur van de zomermaanden is 30?$B!k(BC met zo???n 10 zonuren per dag, echter zitten er zeker dagen tussen waarbij de temperatuur daarboven zit. Het is dan ook verstandig om op die dagen het strand op te zoeken om te genieten van de verkoelende zeewind. In de winter maanden is het vrij koud voor Griekse begrippen. De gemiddelde temperatuur is 10,5?$B!k(BC met gemiddeld 31 tot 60 mm neerslag en 9 dagen met neerslag per maand.

Omgeving

Thessaloniki ligt ongeveer op 550 kilometer afstand van Athene, de Griekse hoofdstad. Naast Thessaloniki heeft Athene ook zeker veel geschiedenis, beide steden zijn dan ook van grote invloed geweest op de ontwikkeling van Griekenland en ook de Euraziatische geschiedenis. Chalkidiki ligt ten zuidoosten van Thessaloniki. Het is een schiereiland en Chalkidiki staat dan ook zeker bekend om haar stranden. Het is dan ook zeker populair onder toeristen om een vakantie te boeken naar het gebied en in dezelfde vakantie Thessaloniki te bezoeken. Dat betekent overigens niet dat de stranden vol zijn met toeristen, Chalkidiki is eigenlijk nog een relatief onbekend gebied onder de vakantiegangers. Maar het is een echte ???hidden gem???.