Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Leuke Griekse souvenirs

4.4/5 - (7 stemmen)

Als je op vakantie bent is het leuk om een souvenir mee te nemen om thuis op te hangen of om aan de thuisblijvers te geven. Toeristische steden hebben vaak winkeltjes met leuke spullen te koop. Vaak is het niet duidelijk wat voor een betekenis sommige souvenirs hebben. In dit artikel zal ik een aantal souvenirs bespreken.

De komboloi

De komboloi is een kralenketting die Griekse mannen vaak in hun hand houden als ze in een caf?? zitten. De ketting wordt dus niet gedragen op de nek. Het spelen met de kralenketting heeft verder geen religieuze betekenis. Je kunt het zien als een gewoonte om de verveling tegen te gaan. De Griekse mannen zitten vaak in een caf?? te spelen met hun komboloi. Ze drinken dan een kopje Griekse

koffie en bespreken de politiek van het land met andere bewoners. Zo???n caf?? wordt een ???kafenion??? genoemd. Een komboloi is gemaakt van natuurlijke materialen en kost vaak veel geld. Er zijn ook toeristische kettingen die wat goedkoper zijn.

Verschillende sjalen met het boze oogBoos oog

Misschien kom je het wel tegen als je in Griekenland bent. Sommige Grieken dragen een amulet met zich mee wat een Nazar wordt genoemd. Dit amulet zou je volgens het Helleense volksgeloof beschermen tegen het boze oog. Het oog is bijna altijd blauw. Dit blauwe oog zit vaak in een ketting of armband verwerkt. Het ziet er heel mooi uit.

Aardewerk

Bij kraampjes kun je vaak ook prachtig Grieks aardewerk vinden. Denk hierbij aan borden, tegels en schalen. Dit aardewerk is vaak versiert met mooie tekeningen. Door het kopen van dit soort souvenirs help je vaak de lokale bevolking die deze tekeningen zelf hebben gemaakt.

Eten of drinken

Het is natuurlijk ook leuk om iets te eten of drinken mee te nemen. Hierbij kun je denken aan Griekse alcoholische dranken, kruiden of een typisch Grieks gerecht. Ouzo is een bekend anijsdrankje dat voor of na de maaltijd gedronken wordt. In Nederland is deze drank ook te koop, maar het is uiteraard leuker om een lokale fles mee te nemen. Een lekkere fles Griekse wijn is ook niet niks!