Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Griekse wijnen

4.7/5 - (4 stemmen)

Griekenland is een land dat bekend staat om haar mooie kusten, heerlijke keuken en haar rijke verleden. Veel Nederlanders vertrekken elk jaar tijdens de vakantie naar Griekenland om dit in eigen persoon te ontdekken. Er zijn dan ook vele betaalbare vluchten die worden aangeboden onder andere door Vrij Uit.??De grote veelzijdigheid van Griekenland is op deze website regelmatig belicht. Echter, een belangrijk onderdeel uit de Griekse cultuur is nog niet eerder besproken op de website, en dat is wijn.

charcuterie bord met wijn die ingeschonken wordt  Wijn en wijnsoorten

Griekenland produceert al tenminste 6.500 jaar wijn, en is daarmee een van de oudste wijn producerende landen. De Grieken hadden in de periode voor Christus zelfs een god voor wijn, namelijk Dionysus. Hippocrates, een dokter die leefde van 460 tot 370 voor Christus, schreef wijn zelfs voor als medicijn. Voor vele Grieken in deze periode was wijn een dagelijks gedronken drank. Dat wijn dus diepe wortels kent in de Griekse cultuur kan wel gesteld worden.

Griekenland kent 300 verschillende inheemse druiven. Er zijn zeven verschillende wijn gebieden in Griekenland. Deze zijn Macedoni??, Epirus, Thessali??, Sterea Ellada, Peloponnesos, de Ege??sche eilanden, en de Ionische eilanden.

Populair

De meest populaire wijn uit Griekenland is gemaakt van Assyrtiko, wat een droge, frisse, witte wijn is. Deze druif kent haar oorsprong in de vulkanische grond van het eiland Santorini, waar ook de wijnen van de hoogste kwaliteit van deze druif vandaan komen. De druif wordt ook in andere delen van het land gebruikt voor wijn, zoals in Macedoni??, waar de wijn iets fruitiger en zachter is dan haar tegenhanger uit Santorini.

Xinomavro is Griekenland???s meest klassieke, blauwe, druif die de beste wijnen levert die ook voor langere tijd bewaard kunnen worden. Deze druif en wijn wordt internationaal dan ook??gewaardeerd door fans van onder andere de??Nebbiolo druif. Deze wijn levert een complexe structuur, en verschilt in smaak per regio. Soms wordt de druif gecombineerd met onder andere Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon.

Dit is natuurlijk slechts een kleine greep uit het ruime assortiment??van??Griekse??wijnen. Wanneer je dus weer op vakantie in Griekenland bent, is het proberen van de verschillende lokale wijnen dan ook zeker een aanrader!