Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De vijf lekkerste Griekse Drankjes

3.5/5 - (2 stemmen)

De eerste drank die bij de meeste mensen naar boven komt wanneer zij aan Griekse drankjes denken, is waarschijnlijk Ouzo. Toch zijn er nog verschillende andere heerlijke Griekse drankjes. In dit artikel lees je meer over de vijf lekkerste drankjes uit Griekenland.

Raki


Het eerste Griekse drankje die je niet mag missen wanneer je hier op vakantie bent, is Raki. Op Kreta noemen ze deze drank ook wel tsikoudia. Deze sterke drank wordt gedestilleerd uit most, dit zijn de overblijfselen van druiven. Dit drankje is vooral op Kreta erg bekend en de inwoners zijn er dan ook erg trots op. Een bezoek aan een restaurant in Kreta eindigt vaak met deze drank. Zelfs het maken van deze drank zorgt op het eiland voor een groot feest, dit proces noemen zij kanzani.

Foto van een fles Ouzo Ouzo


Dit is misschien wel de meest bekende drank uit Griekenland. Het is dan ook niet gek dat bijna iedereen deze drank ziet als de nationale drank van Griekenland. De naam ouzo mag alleen aan deze drank gegeven worden wanneer het ook echt in Griekenland geproduceerd is. De drank wordt op bijna alle eilanden gemaakt, maar Lesbos steekt hier met kop en schouders bovenuit. Alleen al op dit eiland staan er ongeveer twintig fabrieken waar ze ouzo produceren. De meest fabrieken zijn familiebedrijven en worden van generatie op generatie overgedragen. Iedereen maakt de drank op zijn eigen manier, waardoor het verkrijgbaar is in vele smaken.

Retsina


Dit is een van de meest populaire wijnen in Griekenland. Het komt oorspronkelijk uit de buurt van Athene en smaakt een beetje naar hars. Deze drank is in bijna ieder Grieks restaurant te bestellen en smaakt heerlijk bij iedere maaltijd.

Tsipouro


Dit is de lokale drank van Pilion. Het is te vergelijken met ouzo, maar kent een hoger alcoholpercentage. De drank wordt gemaakt met onder andere druiven, wijn en wat kruiden. Het heeft een gele kleur welke het krijgt door de toevoeging van anijs. De productie van deze drank is erg belangrijk voor de inwoners. Er is dan ook een nationale feestdag ontstaan om dit te vieren.

Metaxa


De laatste typische Griekse drank, is Metaxa. Deze drank is ongeveer 150 jaar geleden ontdekt. Het rijpt soms wel twintig jaar lang in eikenvaten. Iedere fles met deze drank bevat een aantal sterren, deze sterren laten zien hoe lang de drank gerijpt heeft. De distilleerderij welke in Athene staat, produceert jaarlijks meer dan tien miljoen flessen. De meeste mensen drinken deze drank als aperitief.