Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De typische Griekse bruiloft

4/5 - (3 stemmen)

een koppel die achter een kapel staan met uitzicht op diep blauw water Trouwens is een bijzondere traditie in Griekenland, in Griekenland leven ze namelijk tot op de dag van vandaag nog veel volgens de kerk. Tijdens bruiloften van de Grieks-orthodoxe kerk hangt er een warme sfeer. Tijdens de bruiloft is het ook nooit stil, de kinderen lopen overal rond en de familie en vrienden hebben al hun aandacht op het bruidspaar gevestigd en staan dan meestal ook dicht in de buurt. De vrouw heeft altijd een bruidsschat mee dat gemaakt is door haar moeder. Het is ook de bedoeling dat de vader van de bruid het paar als geschenk een compleet ingericht huis cadeau geeft. In de grotere steden word deze gewoonte niet meer gevolgd.

De aankleding

De aankleding van de bruiloft wordt gedaan door vriendinnen en vrouwelijke familieleden van de bruid. De bruid wordt verborgen voor de bruidegom, ze zeggen dat het geluk brengt elkaar voor het eerst te zien tijdens de ceremonie. De inwoners van het dorp en vrienden en familie worden mondeling uitgenodigd voor de bruiloft. Wanneer het zover is worden de bruid en de bruidegom onder muziek begeleid naar de kerk. De priester heet hen welkom en brengt ze naar het midden van de kerk waar een tafel staat met evangeli??n. Daarna kruist hij de huwelijks kransen en maakt een kruis op het voorhoofd van de bruid en bruidegom.

Tijdens de plechtigheid geeft de getuigen de trouwringen aan de priester en kruist de kroontjes boven de hoofden van de verloofden. Terwijl de kroontjes op hun hoofden gehouden word lopen ze drie rondjes om de tafel terwijl ze de hand van de priester vasthouden. Wanneer dit gebeurd is gooien de gasten rijst over het stel heen en daarna drinkt het stel gezegende wijn. Nadat iedereen de mogelijkheid heeft gehad het stel te feliciteren is het tijd voor dansen, ze dansen dan Griekse volksdansen. Het stel begint met een openingsdans en daarna is iedereen welkom op de dansvloer!