Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De grotten van Matala

4.7/5 - (3 stemmen)

Krijtrotsen??

Matala is een klein dorpje in het zuiden van Kreta. Dit dorpje staat bekend om de grotten die in de krijtrotsen zijn aangebracht. Deze grotten stammen naar alle waarschijnlijkheid uit de nieuwe steentijd. In de periode dat Kreta onderdeel was van het Romeinse Rijk, werd Matala gebruikt als haven en dienden de grotten als Romeinse grafkamers.

Hippiedorp?? ?? ????

a beach with many people and umbrellas by a body of waterWanneer mensen aan Matala denken, denken ze al gauw aan een hippiedorp. Deze associatie is ontstaan nadat hippies zich in de jaren zestig vestigden in Matala. Deze groep mensen bestond (voornamelijk) uit Amerikanen die in die tijd niet wilden vechten in de Vietnamoorlog. Binnen enkele jaren stond dit kleine vissersdorp internationaal bekend als hippiedorp.

Het hippiedorp bleef niet lang een hippiedorp. In de jaren zeventig verdreven Griekse militairen, onder druk van de kerk, de hippies uit Matala. De hippies waren misschien wel verdwenen, maar het imago van het dorp bleef standhouden. Omdat het in de wintermaanden erg koud was, sliepen de hippies gedurende die periode in de grotten. Dit resulteerde in prachtige schilderingen op de grotwanden, welke nu nog steeds te bewonderen zijn.

Matala heeft de hippiesfeer inmiddels weer terug laten komen: een vaste hippiemarkt, straten vol met hippiesymbolen en de aanwezigheid van hippies, onderscheiden deze badplaats van alle anderen op Kreta.

?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? Het dorp Matala??

Het dorp zelf is bijna net zo prachtig als haar grotten. Doordat de baai waar Matala zich bevindt erg smal is en naar het westen opent, hebben??bezoekers en inwoners van dit vissersdorp iedere avond een adembenemende zonsondergang. Het dorpje biedt een ruime keus aan eettentjes en terrasjes met geweldig uitzicht op deze baai. Natuurlijk kun je dit vissersdorp niet verlaten zonder in een van de vele vistentjes heerlijke verse vis te hebben gegeten. Het zandstrand van Matala is ook indrukwekkend. Dit ruim 250 meter lange strand behoort tot de tien mooiste stranden van Kreta.

In de buurt

Vanuit Matala zijn er nog een heleboel andere mooie plekken te bezoeken. Een voorbeeld hiervan is het achter matala gelegen rode strand. De wandeling hier naartoe is pittig, maar wanneer je er eenmaal bent, beloont het uitzicht alle inspanning. Natuurlijk kom je hier niet alleen voor het uitzicht, het is ook de perfecte plek om lekker te zonnen en te zwemmen.

Wanneer je even geen zin hebt in drukte, kun je bijvoorbeeld naar het naastgelegen strand van Komos. Dit is een goed bereikbaar strand, met kristalhelder water en weinig toeristen. Deze rustige plek kent bijna geen verblijfsmogelijkheden, enkel een kleine camping. Dit is de reden dat er weinig tot geen toeristen zijn op dit strand.