Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De Griekse keuken

4/5 - (4 stemmen)

Je hebt al veel gelezen over de mooiste plekjes in Griekenland. Je bent bij de hand genomen en bent ge??nformeerd over de verschillende steden, de cultuur en de mooiste plekjes zoals stranden en duik locaties. Ook heb je al verschillende niches ontdekt zoals bijgeloof en souvenirs. Maar ga ik je voor het eerst echt is iets vertellen over de Griekse keuken. Natuurlijk is het wel eens ter spraken gekomen maar nu wordt je ??cht is ge??nformeerd over de geschiedenis van de keuken de toepassingen hiervan.

De diversiteit in de keuken

Griekse gerechten met vis, sla, tomaat en ui


Aller eerst is de Griekse keuken ontzettend divers. Het is een echte mediterrane keuken en heeft veel weg van de Italiaanse keuken. Er worden veel producten gebruikt zoals olijfolie, wijn, vis, groenten en specerijen. Verder is vlees een erg belangrijk onderdeel van de Griekse keuken. Net als veel mediterrane keukens staat de Griekse keuken in het teken van samenhorigheid en gezelligheid. Eten is een belangrijk moment van de dag. Twee keer warm eten is ook heel normaal. Dit komt van vroeger uit maar het wordt hedendaags nog steeds veel gedaan door de bevolking. De Griekse keuken is door de jaren heen heel erg be??nvloed door?? de omringende landen. Verschillende koks hebben in landen rondom Griekenland gestudeerd en het vak geleerd. Om deze reden maken ook Franse en Italiaanse gerechten deel uit van de Griekse keuken. Denk bijvoorbeeld aan kaas, bechamelsaus, macaroni en spaghetti.

Vroeger in de Griekse keuken. . .


Griekenland is van oorsprong een niet welvarend land. Vroeger werden alle gerechten dus goedkoop en simpel samengesteld. Het ging om eigendieren en eigen gekweekte groente die gecombineerd werd met de specerijen die de bevolking tot haar beschikking had, bijvoorbeeld zout. Ook granen vormen de basis van de Griekse traditionele keuken. De mensen bakten hier gewoon broden en een soort koeken. Om variatie toe te brengen werden er ingredi??nten zoals kaas en noten toegevoegd. Dit werd veel gegeten omdat bijvoorbeeld de graan gerst makkelijk te verbouwen was. Het was zwaar te verteren maar ontzettend voedzaam.

Deze eerste vormen van granen werden gecombineerd met ??pson. ??pson is een oud Grieks woord en staat voor alles wat gekookt of gebakken is. Dit kon verschillen van vlees tot kool, uien, bonen of erwten.

Vlees en vis was vroeger schaars maar was erg geliefd. Vooral als je in de stad woonde betaalde je de hoofdprijs voor deze gerechten. Veel vlees en vis werd gefokt door de boeren. Maar ook bestonden er toen al jagers die op jacht gingen naar kleine dieren zoals vogels, konijnen en hazen.

De invloeden van globalisering


Zoals ik eerder al zei heeft de Griekse keuken een heleboel invloed van buitenaf te voorduren gekregen. Veel gerechten die nu als ??cht Grieks worden beschouwd zijn dat eigenlijk helemaal niet of zijn afgeleid van andere producten. Denk bijvoorbeeld is aan gyros, dit is Grieks vlees. Als je het ooit hebt gegeten zie je misschien de gelijkenis wel tussen gyros en shoarma. Griekenland heeft een heleboel gerechten en recepten uitgewisseld met omliggende landen en mede hierdoor is de diversiteit ontstaan.

Drank


Wat is een mediterranen eten zonder lekker bijbehorende drank? Bij deze vorm van eten hoort natuurlijk een lekkere bijpassende wijn. Dit is in het verleden al zo geweest en is nog steeds het geval. Vroeger waren er al verschillende kwaliteiten in de wijn en dat is nog steeds zo. In Griekenland maken ze zowel rode- en witte wijn maar ook ros??.??De wijn is in de afgelopen jaren wel in alcohol percentage afgenomen. Maar naast wijn zijn er nog veel meer verschillende soorten dranken. Veel mensen die wel eens in Griekenland geweest zijn of gegeten hebben bij een Grieks restaurant kennen Ouzo. Door veel mensen wordt dit gezien als de nationale drank van Griekenland. De drank varieert van 37,5 en 44 procent alcohol en is dus geen drankje voor beginners. De precieze ingredi??nten kunnen verschillen en er worden vaak door de fabrikant geheim gehouden. Er zijn diverse soorten smaken Ouzo. Een tweede en minstens zo populair drankje is Raki. Het is de trots van de inwoners van Kreta. Op het moment dat je op Kreta bent en hier een hapje gaat eten wordt je ongetwijfeld geconfronteerd met een glaasje. Het is zo populair dat de inwoners zelf een feest hebben voor het maken van Raki. Dit wordt kazani genoemd. Verdere populaire dranken zijn Tsipouro, Retsina en Metaxa.

Ga je nou binnenkort naar Griekenland op vakantie en wil je is genieten van de ??chte Griekse keuken met bijbehorende drankjes? Dan adviseer ik jullie om toch wat meer de afgelegen dorpjes te zoeken. Veel grote Griekse steden hebben de keuken afgesteld op de grote hoeveelheden toeristen die hier komen. Op het moment dat je echt naar de afgelegen dorpjes gaat kom je gerechtjes tegen die niet meer geserveerd worden op grote schaal. Zo proef je echt de ware aard van de Griekse keuken.