Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De Akropolis van Athene is werelderfgoed.

4/5 - (4 stemmen)

foto met akropolis van athene, beroemde bezienswaardigheid, Grieks De Akropolis van Athene is een tafelberg die gevestigd is in de stad en heeft een hoogte van 156 meter. Vanaf de Akropolis kan men van kilometers ver al zien wie de stad Athene benadert. Akropolis is een samenvoeging van zowel het woord ???akros??? als het woord ???polis???. Akropolis betekent vrij vertaald ???het hoogste deel van de stad???.

Er is echter veel veranderd ten opzichte van de tijd toen de Akropolis werd opgericht. Zo is de stad flink uitgebreid en heeft de bevolking zich inmiddels gevestigd in de benedenstad. Hierdoor is het ook van zelfsprekend dat de Akropolis (een beetje) verwaarloosd is in de afgelopen eeuwen, echter is er nog een reden voor de slechte staat van de Akropolis. De oorlogen die Athene in de loop der eeuwen heeft moeten voeren, hebben ook hun tol ge??ist van de Akropolis. Denk hierbij vooral aan de Oorlog met de Perzen, de Pelopennisische Oorlog en de oorlog van de Dertig Titanen.

De belangrijkste gebouwen / bouwwerken die vandaag de dag nog te bewonderen zijn op de Akropolis van Athene zijn:

-?????????????????? Het Parthenon.

Dit bouwwerk was een ode aan de beschermgodin van de stad. De stad heeft namelijk haar naam te danken aan deze godin. De beschermgodin van Athene is Athena Parthenos (de Maagd). Het Parthenon was oorspronkelijk dus een tempel ter ere van Athena. Nadat Athene zich weer had hersteld van de Perzische Oorlogen, werd het Parthenon echter ook het symbool voor de hegemonie van de stad.

-?????????????????? De Propylee??n.

Propylee??n zijn de zuilen die bij de ingang van een Griekse tempel en / of heiligdom staan. Het staat dus voor de monumentale ingang van belangrijke / heilige gebouwen en bouwwerken. Deze term is afkomstig uit de Klassieke (Griekse) Oudheid.

-?????????????????? De Tempel van Nik??.

Deze tempel is gewijd aan de godin Athena Nik?? (de godin van de overwinning). De godin Athena was een veelzijdige godin. Zo was zij de godin van de wijsheid, de oorlog, de overwinning en zij was ook beschermster van de ambachtelijke arbeid (hiervoor kreeg zij de naam: ???Athena Ergane??????).

-?????????????????? Het Erechtheion.

Dit bouwwerk is??vernoemd naar de legendarische koning Erechtheus. Het is ????n van de voornaamste heiligdommen van de Akropolis en wordt in religieus opzicht zelfs belangrijker bevonden dan het (grotere) Parthenon.